Pelet Kesimi İyileştirme ve Sorun Giderme

Go Back
Post Thumbnail

Pelet Kesimi İyileştirme ve Sorun Giderme

#pelletizer #peletleyici #compounding #recycling #polimerization #geridönüşüm #UWP #troubleshooting #sorungiderme

 

Sualtı Granül Kesimde En Yaygın Sorunlar Nasıl Çözülür

Günümüzde karmaşık yapılı yeni malzemelerin artan kullanımı ve verimlilik hedeflerinin sürekli artmasıyla, yüksek kaliteli peletler elde etmek daha da zor hale gelmektedir.  Bu eğilim, sektörün strand tipten su altı kesime (UWP) geçişinde önemli bir itici güçtür.  Ancak bu senryonun bir de diğer yüzü var. Başlangıçta, su altı kesimi kontrol etmek güç olabilir ve yanlış kararlar maliyetli kalite sorunlarına ve ekipman hasarlarına yol açabilir. Bu sorunlardan bazılarını önlemek ve ortaya çıkanlarla başa çıkmak, su altı kesim tedarikçinizle ortaklık kurmanın ve yaygın sorunlar için sorun giderme yönergelerinin farkında olmanın bir kombinasyonunu gerektirir.

Bazı Temel Tavsiyeler

Adım 1: Çözüm Ortağının Seçimi

Tedarikçiyle ilişkiler elbette her zaman önemlidir, ancak UWP'ler söz konusu olduğunda, bu seviyeyi biraz daha arttırmak gerekebilir.  Strand (makarna) tip kesicilerle karşılaştırıldığında, UWP (su altı kesim) daha ayrıntılı ve daha sofistikedir.  Prosese daha bilimsel yaklaşmak gerekir ve bilgi anahtardır. Önde gelen peletleyici tedarikçileri, teknolojinin nasıl tercüme edilmesi gerektiği ve üretim alanlarında nasıl çalışır hale getirilmesi gerektiği konusunda farklı anlayışlara sahiptir.  Bu nedenle tedarikçinizi tanıyın ve tedarikçinin sizi tanıdığından emin olun.

Tedarikçinizin kendi sorumluluğunu yerine getirdiğinden emin olun. Bir UWP tedarikçisinin hedefi, kalite sorunlarının proaktif olarak bertaraf edilmesini sağlamak,  güvenilir bir proses rehberliği sağlamak ve bunun için üreticilerle yakın çalışıp bilgi boşluğunu kapatmak olmalıdır. Çözüm ortağı bir UWP tedarikçisi, operasyonunuz için avantaj yaratacak yeni teknoloji ve güncellemeler hakkında sizi sürekli bilgilendirecektir.  Tüm bu yazılanlar sorun gidermeye başlangıç için abartılı görünebilir, ancak bilgi yönetimi UWP sorun giderme yeterliliği üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

Adım 2:  Ekipman Kapsamı  - Maliyet Dengesi

Denge, iyi tasarlanmış ve verimli tüm proseslerin temel özelliğidir.  Hat performansını ve üretim kalitesini en üst düzeye çıkarmak için,  teknik şartnameye özellikle dikkat etmek gerekir.  UWP'ler termoplastik peletleyici tipleri arasındaki en çok-yönlü kesicidir, ancak çoğu zaman birçok farklı üretimi yapabilecek genel amaçlı bir makine olarak kabul edilirler.  Birçok kullanıcı üretimi kabul edilebilir bir limitte gerçekleştirir, ancak genellikle çıktı miktarı, pellet kalitesi ve verimlilikten ödün verirler.  Üretici ve UWP tedarikçisi arasında dengeli bir ortaklık,  kritik ürünleri ve verimi uygun ekipman ve seçeneklerle tanımlamak ve uyumlu hale getirmek ve aynı zamanda üretimdeki maliyet etkisini en aza indirmek için gereklidir. Kısacası, tedarikçi UWP hakkında aşırı beklenti yaratmamalı,  üretici ise kalitenin doğru tasarlanmış bir ekipmanla  başladığını fark etmelidir.  UWP den beklentiler bütçeden daha büyük olduğunda sürecin denge kısmı dağılır.  UWP tedarikçinizle sağlam bir ilişki,  yatırım bütçesi konusunda size yardımcı olabilir, bu da gerçekçi finansal modeller oluşturma şansı verir.

Kalıp tasarımı, sürecin en kritik yönlerinden biridir ve kalıbın malzemelerinize göre ayarlanması önemlidir. Anahtar faktörler şunlardır:

  • Kalıp basıncı
  • Çıktı miktarı
  • Viskozite
  • Pelet spesifikasyonu (g/100 pelet)

3. Adım: Devreye Alma ve Performans Optimizasyonu

"İyi bir başlangıç işin yarısıdır".   Tasarlanan herşey ilk denemede bir araya gelir.  Devreye almanın en kritik bileşeni Saha Servis Teknisyenidir.   Teknisyen,  herşeyin doğru takıldığından ve hattın düzgün çalıştığından emin olmakla yükümlüdür.  Ayrıca, personelinizi başlangıçta UWP ve destekleyici yardımcı ekipman konusunda eğiten kişidir. Eğitimin etkili olabilmesi için;

  • İşlevi iyice açıklayın ve UWP'nin mekanik yönleri hakkında eğitim alın
  • Temel ürünleriniz / formülasyonlarınız için süreçleri çalıştırın ve oluşturun (80/20 kuralı)
  • Sistem için yedek parça listesini inceleyin ve sahada tutulması gereken kritik parçaları önerin
  • Ekipmanın verimli çalışmasını sağlamak için bakım personelini uygun bakım konusunda eğitin

İyi bir UWP tedarikçisi, eğitimin etkinliğini ve makine performansını değerlendirmek için takip ziyaretleri de planlayacaktır. Genel oryantasyon sürecinin ve eğitiminin birkaç ziyaret gerektirebileceğini, ancak bu işlemin gelecekte sorunları ve sorun gidermeyi en aza indirmek için gerekli olduğunu unutmayın.  En iyi planlama, ekipman ve uygulamaya rağmen, kalite ve proses sorunları üretimin doğal bir parçasıdır. Bu noktadaki amaç, bu sorunları en aza indirmektir.

Adım 4: Üretim bölümü (yaygın sorunlar ve çözümler)

Proses penceresi kullanıcı ve UWP tedarikçisi tarafından iyi tanımlanmışsa, hatalar minimum düzeyde ve giderilmesi nispeten kolay olacaktır. En yaygın kusurlar ve olası çözümler aşağıda özetlenmiştir.

Düzensiz pelet şekilleri: Bu, peletlemede en yaygın kalite sorunudur. UWP peletleri küresel bir şekle sahip olmalıdır. Genellikle müşteriler tutarsız büyüklükte veya düz veya futbol topu şeklinde peletlerle karşılaşırlar. Bu sorunlara malzeme akış dalgalanmaları, kalıp deliğini tıkayan patiküller veya kalıp plakasındaki malzemenin vizkozitesinin yükselmesi veya donması neden olabilir.

Bu sorunu çözmek için, malzeme besleme sisteminden ekstrüdere dalgalanma olmadığından ve doğru oranda beslendiğinden emin olun.  Geri dönüşüm uygulamalarında yaygın olan sorunlar, beslenen malzeme partikül büyüklüklerinin stabil olmaması,  köprüleme olasılığı ve filtrelemede karşılaşılan tıkanma problemleridir. Bunların hepsi akış dalgalanmalarına dolayısıyla kalıp deliklerinin tıkanmasına neden olabilir. Kalıpta donma çeşitli şekillerde ele alınabilir. Tüm kalıp ısıtıcılarının çalıştığından ve uygun sıcaklık ayar noktasını koruyabildiğinden emin olun. Açık delik hesaplaması, kesici hızı, kesici göbeğindeki bıçak sayısı, kalıp plakasındaki tıkanmamış delik sayısı, verim ve pelet ağırlığı gibi parametrelere bağlı olarak gerçekten açık olan delik sayısını kontrol etmek için kullanılabilir. Hesaplama formülü aşağıda gösterilmiştir.

Açık delik sayısı = (16,67 x üretim hızı (kg/saat)) / (pelet başına ağırlık (g) x kesici bıçak sayısı x kalıp plakasındaki tıkanmamış delik sayısı)

Bir kalıp plakasındaki deliklerin tıkanması, ekipmanı mevcut üretim koşullarına göre optimize etmenin yaygın bir yoludur. Delik başına ideal hızı bilmek, hattın bu formülasyonun farklı oranlarını çalıştıracak şekilde ayarlanmasına da yardımcı olacaktır.

Polimerin erime sıcaklığını ve proses suyunun sıcaklığını kontrol etmek de önemlidir. Bu sıcaklıklardan herhangi biri çok düşükse, polimerin kalıp plakasında katılaşması daha olasıdır.

Kuyruklar ve Çapaklar: Çapaklar, küçük plastik parçalarıdır, pelet gerektiği gibi kesilmediğinde oluşmaktadır. Pelet olarak kurutucuya giddiğinde bu küçük parçalar kırılır ve proses suyuna karışır. Proses suyunun filtrelenmesi çapakların bir proses kesintisine yol açmayacağından emin olmak için önemlidir.  Ancak ideal olan çapakların hiç oluşmamasıdır.  Bu ancak bıçakların ve kalıp yüzeynin iyi durumda olması ile mümkün olur.   Zamanla kalıp plakasındaki çizik ve kanalları ortadan kaldırmak için kalıp yüzeyinin zaman zaman traşlanması gerekir. BKG’nin AH  ve AH D peletleyicileri, kalıp taşlama mekanizması ile kalıp yüzeyindeki tüm çiziklerin giderilmesi kabiliyetine sahiptir.  Bıçakların bakımı da keza çapakların giderilmesine de yardımcı olacaktır. Birçok pelletizer üreticisi kendiliğinden bileme kabiliyetine sahip sistemler kullanmaktadır ve bu operasyon sırasında yapılabilir.

 

Aglomerler: Aglomerler birkeç pelet ve çapakların birbirine yapışması sonucu meydana gelmiş büyük topak  parçalarıdır, genellikle ilk çalıştırma esnasında daha sık görülürler.  Bu büyük parçalar santrifüjlü kurutucunun iç parçalarına zarar verebilir. Bir su altı kesici sistemi çalışmaya başlatırken, kalıp plakasından çıkan malzemenin, direkt su içine girmesi önemlidir. Su eksikliği veya suyun sıcaklığının yüksek olması aglomer oluşumuna sebep olabilir.

Peletleyici tedarikçileri, bu başlatma parametrelerinin ne kadar kritik olduğunu bilir ve aglomer oluşumunu önlemek için çeşitli kontrol mekanizmalarına sahiptir. FSE, devreye alma sırasında kontrol sistemini uygun şekilde ayarlayacaktır.

 

Pelet Çiftleri / Zincirleme: Peletler yeterince soğumadığında hala ayrı akışkan olduklarından birbirlerine yapışabilirler. Arka arkaya birkaç pelet birbirine yapışırsa, buna zincirleme denir.

Bu sorunu çözmek için, proses suyunun doğru sıcaklıkta olduğundan emin olmak önemlidir. Su çok sıcaksa, peletler kesildikleri gibi istenilen sıcaklığa kadar hızlıca soğutulamaz. Kontrol edilecek bir diğer parametre polimerin erime sıcaklığıdır. Yeterli proses suyu akışı olduğundan emin olmak, zincirlemenin ele alınmasına da yardımcı olabilir. Bazı polimerler, zincirlemeye katkıda bulunabilecek kalıp plakasının yüzünü yağlayabilir. Sorunu çözmek için bıçakların kalıp plakasına yaptığı baskıyı artırmak, bıçak taşlamalarının sıklığını artırmak veya her ikisini birden yapmak gerekebilir.

UWP tedarikçinizle olan ilişkiniz, performans ve pelet kalitesi sorunlarını azaltma ve gidermede başarının gerçek anahtarıdır.

 

Nordson BKG pelletizer sistemleri için lütfen bize ulaşın.